fbpx

Yoga op kantoor

Veel mensen werken tegenwoordig aan een bureau met een computer of laptop voor zich. Zittend op een stoel.

En doordat wij ons werkzame leven op die manier hebben ingericht krijgen steeds meer mensen fysieke klachten die te maken hebben met hun werkhouding. En daarmee bedoel ik niet of ze wel prettig samenwerken met collega’s of de kantjes eraf lopen.

Er is natuurlijk al veel bedacht om de houding achter een computer aan te passen, met speciale toetsenborden, sta-bureaus, zitballen en noem het allemaal maar op.

Maar het feit blijft toch dat je ontzettend veel tijd voor dat beeldscherm doorbrengt.

Daarnaast ervaren ook veel mensen werkdruk en spanningen door het werk ook niet helpend voor een ontspannen houding.

Ik heb wel eens de vraag gekregen om een workshop te geven op een bedrijf omdat het personeel wel interesse had in beter bewegen en fysiek en mentaal gezonder blijven tijdens het werk. Of op het werk maar ook thuis!

Mensen op kantoor zitten, zouden yoga moeten doen.

Zitten.

Ooit vonden we de stoel uit omdat we dachten dat we het onszelf daarmee makkelijker maakten. Dat bleek een behoorlijke inschattingsfout waarvan we de gevolgen nooit hadden kunnen bedenken. Sowieso is de manier waarop we onze dagen doorbrengen natuurlijk niet meer te vergelijken, voor de meesten van ons met hele dagen werken op het land en veel fysieke arbeid.

Hoeveel je daadwerkelijk zittend doorbrengt is natuurlijk ook sterk afhankelijk van je beroep maar ook van je leefstijl en dagelijkse activiteiten.

Maar veel mensen hebben nou eenmaal een baan die zittend werk vereist. En daarnaast reizen we zittend, hoewel je vaak moet staan in de trein ’s morgens (pluspuntje voor de spoorwegen).
Ook de momenten die we onder het kopje ontspanning plaatsen brengen we vaak zittend door; televisie kijken, en alweer achter de computer of gamen.

En veel dingen waar je voorheen voor op pad moest hoef je nu echt de deur niet meer uit. Zittend laat je de wereld binnenkomen; kleding, eten, plantjes voor in de tuin en een nog luiere stoel die je helpt met opstaan want dat gaat steeds lastiger als je zoveel tijd zittend doorbrengt.

Er zijn veel verschillende onderzoeken die geprobeerd hebben om de gemiddelde zittende tijd van mensen te meten maar de resultaten variëren. Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine brachten Amerikaanse volwassenen gemiddeld ongeveer 6,4 uur per dag zittend door. In andere onderzoeken wordt gesuggereerd dat dit cijfer ook hoger kan liggen afhankelijk van de leeftijdsgroep en natuurlijk veel andere factoren.

Yoga voor vijftiigplus online thuis

Evenwicht

Tja…

Je kan het ook niet zomaar veranderen. Maar het is belangrijk om te bedenken dat langdurig en veel zitten echt nare gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Teveel zitten wordt direct in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen zoals obesitas, hartziekten, diabetes en musculoskeletale aandoeningen.

Ook als je gewoon je lichaam soepel wilt houden en niet te dik wilt worden sta regelmatig op van je stoel! Ik ken mensen in mijn yogalessen die een timer hebben gezet op hun computer zodat ze weten wanneer ze weer even op moeten staan.

En ja ik zeg altijd dat balans niet bestaat maar probeer toch om enigszins een evenwicht te vinden tussen zitten en bewegen gedurende de dag. Ik vind het zelf ook superlastig omdat ik er als yoga ondernemer ook niet onderuit kan en toch zeer regelmatig tijd voor mijn computer doorbreng.

Dan moet ik mezelf echt dwingen af en toe om even te gaan bewegen.

Een lunchwandeling is ook een goed idee. Ik schreef ook al een blog over wandelen en yoga trouwens.

Yoga vijftigplus voor je nek

Schouders en nek

De schouders en de nek zijn ook een bekend probleem gebied. Bijna alle mensen die bij mij in de yogales komen hebben last van schouders en/of nekklachten. Ook veel hoofdpijnklachten kunnen daaruit voort komen. Ik heb ook mensen in mijn lessen of leden van het Sterk&Flexy yoga 50plus platform die al langer regelmatig aan yoga doen en bij wie de schouder en nekklachten aanzienlijk zijn verminderd.

Veel mensen met een zittende (kantoor)baan hebben de neiging om langdurig in een slechte houding te zitten zoals het bovenlichaam vooroverbuigen. En ook de schouders rond naar voren en wat naar boven te trekken. Ook het naar voren steken van het hoofd is heel inspannend door deze houding creëer je spanning en druk op de schouders, nek en bovenrug.

Yoga kan je dus helpen om het te verlichten en zelfs te verhelpen ook kun je door yoga je lichaamsbewustzijn vergroten zodat je je meer bewust bent van je houding en deze kunt verbeteren.

Maar niet alleen die werkhouding maar ook werkdruk en stress kunnen spierspanning in de nek, schouders en bovenrug veroorzaken. Ga zelf maar eens op een stoel zitten me je handen in je schoot. En probeer ontspannen rechtop te zitten. Dat is al vaak best lastig! Je denkt dat je schouders laag en ontspannen zijn maar als je dan even je schouders naar je oren tilt en dan naar achteren en omlaag dan merk je dat je je schouders nog steeds best opgetrokken had eigenlijk.

Dat geld ook voor het naar voren ronden van de schouders, dat is vaak voor mensen het nieuwe normaal. Als je dan je schouders in een bepaalde houding naar achteren trekt dan voel je dat eigenlijk pas. Veel van de spanning en de stress worden vooral veroorzaakt door hoe we omgaan met wat er allemaal op ons afkomt. Yoga kan je helpen om meer ontspannen om te gaan met de dagelijkse werkelijkheid en ademhalingsoefeningen werken vaak direct al ontspannend.

Yoga oefening voor rug tijdens thuis werken

Verbinding

Langdurig een verkeerde houding en langdurig stress kunnen er ook voor zorgen dat de fascia het bindweefsel wat verdroogt en verhard.

Het bindweefsel is de grote verbindende factor tussen alle lichaamsdelen en onderdelen. Het bevat vocht en zorgt als het in goeden doen is voor soepele beweging.

Door zoals bij yin yoga bepaalde houdingen lang aan te houden stimuleer je het bindweefsel, hierdoor raakt het beter gehydrateerd en dat zorgt er weer voor dat alles gemakkelijker beweegt.
En bij bindweefsel gaat het meer op dan waar dan ook: use it or lose it!

Een verkleving of verdroging van bindweefsel op een plek kan ook heel goed elders klachten veroorzaken. Draai maar eens een knoop onderin je shirt bij de boord, je zal direct merken dat het shirt bij de schouders gaat trekken. Zo is het met bindweefsel ook, het is een netwerk door  je hele lichaam.

Het bindweefsel affecteert niet alleen de spieren maar ook de gewrichten en de organen. Alles in het lichaam is gehuld in een laagje bindweefsel en die laagjes zijn weer allemaal met elkaar verbonden.

Dus zorg er goed voor en ook daar kan yoga bij helpen.

Ook voor yoga tijdens het werk (en erna of ervoor!) ben je bij het Sterk&Flexy Yoga50+ platform aan het goede adres! Een slimme keuze voor vijftigplussers die zich realiseren dat het ook belangrijk is om je bewust te zijn van je lichaam tijdens je werk. Om zo minder klachten te krijgen of klachten te verhelpen die direct veroorzaakt zijn door een slechte werkhouding of te lang achter elkaar zitten. Plan de lessen op het platform thuis in voor je werk of tijdens je pauze als je thuis werkt. Andere korte yogasessies kun je gewoon op je werk doen!

Heb je kantoor in de buurt van Bussum? Ik kom naar je toe voor yoga op de werkvloer. Stuur me een mailtje als je interesse hebt in bedrijfsyoga: info@reneestroo.nl

 

Sterk & Flexy yoga 50+

Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

Yoga en krachttraining!

Veerkrachtyoga!
GRATIS

in 3 kwartier weer soepel en uitgerust!

Check je mail en leg je matje klaar!

Pin It on Pinterest