Yoga op kantoor
Veel mensen brengen hun werkdag door achter een bureau, met een laptop of computer voor zich. Deze zittende werkhouding leidt steeds vaker tot fysieke klachten, zoals nek-, rug- en schouderpijn. Ondanks ergonomische hulpmiddelen zoals sta-bureaus, speciale toetsenborden en zitballen, blijft het probleem bestaan: we brengen simpelweg te veel tijd zittend en naar een scherm kijkend door.
Naast fysieke klachten ervaren veel mensen ook werkdruk en stress, wat hun houding en algehele welzijn verder beïnvloedt. Dit maakt het belangrijk om aandacht te besteden aan zowel beweging als ontspanning tijdens werkuren.
Ik werd al vaker gevraagd om een workshop kantooryoga of een serie kantooryoga lessen te geven, omdat medewerkers beter wilden leren bewegen en hun fysieke en mentale gezondheid wilden verbeteren – zowel op kantoor als thuis. Het kan een welkome manier zijn om rust te vinden en te bewegen aan de randen van de dag.
Maar de ochtenden blijven daarbij het populairst.
![ReneeStroo-Kantooryoga yoga op kantoor fijne stretch voor je zij](https://i0.wp.com/reneestroo.nl/wp-content/uploads/2024/12/ReneeStroo-Kantooryoga.jpg?resize=1080%2C897&ssl=1)
Zitten; de verborgen impact op je gezondheid.
De stoel, ooit uitgevonden om ons leven comfortabeler te maken, blijkt ook nadelige gevolgen te hebben die we destijds niet konden voorzien. Tegenwoordig spenderen we het grootste deel van onze dagen zittend, iets wat sterk afwijkt van de fysieke arbeid van vroeger.
Of je nu achter een bureau werkt, reist in de auto of ontspant voor de televisie, het merendeel van onze tijd speelt zich zittend af. Zelfs online winkelen en entertainment versterken dit patroon: alles komt naar je toe zonder dat je hoeft op te staan.
Volgens onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine zitten volwassenen gemiddeld 6,4 uur per dag. Bij sommige leeftijdsgroepen en beroepen ligt dit cijfer nog hoger. Dit langdurig zitten draagt bij aan fysieke klachten zoals rugpijn, stijfheid en een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.
Met kantooryoga kun je deze negatieve effecten doorbreken. Het helpt je niet alleen fysiek fitter te worden, maar ook om beter te ontspannen en spanning te verminderen tijdens je werkdag.
![ReneeStroo-yogavoorvijftigplus-kantoor-yoga02 Yoga voor vijftiigplus online thuis](https://i0.wp.com/reneestroo.nl/wp-content/uploads/2023/06/glenn-carstens-peters-npxXWgQ33ZQ-unsplash-scaled.jpg?resize=1080%2C718&ssl=1)
Evenwicht
Tja…
Je kan het ook niet zomaar veranderen. Maar het is belangrijk om te bedenken dat langdurig en veel zitten echt nare gevolgen kan hebben voor onze gezondheid. Teveel zitten wordt direct in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen zoals obesitas, hartziekten, diabetes en musculoskeletale aandoeningen.
Ook als je gewoon je lichaam soepel wilt houden en niet te dik wilt worden sta regelmatig op van je stoel! Ik ken mensen in mijn yogalessen die een timer hebben gezet op hun computer zodat ze weten wanneer ze weer even op moeten staan.
En ja ik zeg altijd dat balans niet bestaat maar probeer toch om enigszins een evenwicht te vinden tussen zitten en bewegen gedurende de dag. Ik vind het zelf ook een uitdaging omdat ik er als yoga ondernemer ook niet onderuit kan en toch zeer regelmatig tijd voor mijn computer doorbreng.
Dan moet ik mezelf echt dwingen af en toe om even te gaan bewegen.
Een lunchwandeling is ook een goed idee. Ik schreef ook al een blog over wandelen en yoga trouwens.
![ReneeStroo-yogavoorvijftigplus-nekoefening Yoga vijftigplus voor je nek](https://i0.wp.com/reneestroo.nl/wp-content/uploads/2023/06/WhatsApp-Image-2023-06-19-at-16.27.11-2.jpg?resize=1080%2C809&ssl=1)
Schouders en nek
De schouders en de nek zijn ook een bekend probleem gebied. Bijna alle mensen die bij mij in de yogales komen hebben last van schouders en/of nekklachten. Ook veel hoofdpijnklachten kunnen daaruit voort komen. Ik heb ook mensen in mijn lessen of leden van het Sterk&Flexy yoga 50plus platform die al langer regelmatig aan yoga doen en bij wie de schouder en nekklachten aanzienlijk zijn verminderd.
Veel mensen met een zittende (kantoor)baan hebben de neiging om langdurig in een slechte houding te zitten zoals het bovenlichaam vooroverbuigen. En ook de schouders rond naar voren en wat naar boven te trekken. Ook het naar voren steken van het hoofd is heel inspannend door deze houding creëer je spanning en druk op de schouders, nek en bovenrug.
Yoga kan je dus helpen om het te verlichten en zelfs te verhelpen ook kun je door yoga je lichaamsbewustzijn vergroten zodat je je meer bewust bent van je houding en deze kunt verbeteren.
Maar niet alleen die werkhouding maar ook werkdruk en stress kunnen spierspanning in de nek, schouders en bovenrug veroorzaken. Ga zelf maar eens op een stoel zitten me je handen in je schoot. En probeer ontspannen rechtop te zitten. Dat is al vaak best lastig! Je denkt dat je schouders laag en ontspannen zijn maar als je dan even je schouders naar je oren tilt en dan naar achteren en omlaag dan merk je dat je je schouders nog steeds best opgetrokken had eigenlijk.
Dat geldt ook voor het naar voren ronden van de schouders, dat is vaak voor mensen het nieuwe normaal. Als je dan je schouders in een bepaalde houding naar achteren trekt dan voel je dat eigenlijk pas. Veel van de spanning en de stress worden vooral veroorzaakt door hoe we omgaan met wat er allemaal op ons afkomt. Yoga kan je helpen om meer ontspannen om te gaan met de dagelijkse werkelijkheid en ademhalingsoefeningen werken vaak direct al ontspannend.
Mail mij voor prijzen en mogelijkheden: info@reneestroo.nl
Renée Stroo heeft voor onze organisatie online yogalessen verzorgd gedurende de lange periode van thuiswerken. Probiblio vindt het heel belangrijk om de fysieke en mentale gezondheid van medewerkers te ondersteunen en (online) yoga is daarvoor heel geschikt. Met veel plezier hebben we deelgenomen aan de yogasessies van Renée, die altijd met aandacht en rust aanwezig is.
Een aanrader voor je bedrijf
Verbinding
Langdurig een verkeerde houding en langdurig stress kunnen er ook voor zorgen dat de fascia het bindweefsel wat verdroogt en verhard.
Het bindweefsel is de grote verbindende factor tussen alle lichaamsdelen en onderdelen. Het bevat vocht en zorgt als het in goeden doen is voor soepele beweging.
Door zoals bij yin yoga bepaalde houdingen lang aan te houden stimuleer je het bindweefsel, hierdoor raakt het beter gehydrateerd en dat zorgt er weer voor dat alles gemakkelijker beweegt.
En bij bindweefsel gaat het meer op dan waar dan ook: use it or lose it!
Een verkleving of verdroging van bindweefsel op een plek kan ook heel goed elders klachten veroorzaken. Draai maar eens een knoop onderin je shirt bij de boord, je zal direct merken dat het shirt bij de schouders gaat trekken. Zo is het met bindweefsel ook, het is een netwerk door je hele lichaam.
Het bindweefsel affecteert niet alleen de spieren maar ook de gewrichten en de organen. Alles in het lichaam is gehuld in een laagje bindweefsel en die laagjes zijn weer allemaal met elkaar verbonden.
Dus zorg er goed voor en ook daar kan yoga bij helpen.
Op zich is de fascia ook een mooie metafoor voor een organisatie. Yoga kan net als bindweefsel een verbindende factor zijn. Zeker als de yoga op kantoor gedaan wordt.
![begin](https://i0.wp.com/reneestroo.nl/wp-content/uploads/2024/12/begin-scaled.jpg?resize=1080%2C720&ssl=1)
Waarom Kantooryoga?
Kantooryoga biedt bedrijven duidelijke voordelen: het vermindert stress, bevordert focus en productiviteit, en verlaagt ziekteverzuim door fysieke en mentale ondersteuning. Medewerkers voelen zich energieker en ervaren minder werkdruk.
Hoe Werkt Het?
Bedrijven kunnen kiezen uit praktische opties zoals wekelijkse sessies op locatie of online modules. Een en ander ook afhankelijk van hoeveel er thuis gewerkt wordt.
Deze modules worden afgestemd op de behoeften van het team en passen eenvoudig in de werkdag, bijvoorbeeld tijdens een pauze of in de ochtend. Geen ervaring nodig; iedereen kan meedoen. Een investering die direct rendement oplevert in welzijn en werkplezier.
Stuur me een mailtje als je interesse hebt in bedrijfsyoga: info@reneestroo.nl
Kantoor yoga met Renée Stroo
Neem contact met mij op zodat we kennis kunnen maken en om te onderzoeken of we iets voor elkaar kunnen betekenen.
Graag geef ik ter plekke kantooryoga.
Een maand abonnement met wekelijkse lessen van 45 minuten is ook mogelijk.