fbpx

Klein beginnen

Ik denk vaak na over hoe je met kleine stapjes ergens kunt komen. Dat ook de kleine stappen die je zet onderdeel zijn van het proces, het proces dat leidt tot een resultaat. Het proces vind ik eigenlijk ook belangrijker. Als in de weg is de bestemming.

Een vriendin heeft wel eens tegen mij gezegd dat ik een echte proceswerker ben. En dat klopt, dat ben ik ook. Ik houd zoveel van het proces dat ik soms stop voor het beoogde eindresultaat is bereikt. Zodat ik maar weer een nieuw proces kan beginnen. Daarin heb ik nog wel wat te leren.

De metafoor is mijn haakwerk. Oef als ik denk aan al die haakwerkjes die ik nog heb liggen die bijna, bijna af zijn…

Maar goed ik heb ook heel veel dingen wel afgemaakt! Waaronder bijvoorbeeld een boek (Rokjes haken voor hippe meiden) Maar ook veel dekens.

Elke verandering begint met kleine stapjes zoals bij haken

Begin met mini verbeteringen

 Nu begin ik weer een nieuwe deken en vind het dan heel grappig als iemand vraagt wat het wordt om dan te zeggen: een deken. Terwijl je echt alleen nog maar een ketting van lossen ziet met een paar steekjes er op. Een vriendje van de kinderen kijk mij ooit zo verbaasd aan dat dit het begin was van een hele deken, erg grappig
Ik heb zelf dus al meerdere grote dekens gehaakt ik ben de tel kwijt.

Het principe van kleine stapjes is hierin supergoed merkbaar. Steek voor steek, streep voor streep en zo ontstaat die deken. En het begint echt met het allerkleinste gepriegel. Maar zonder dat komt die grote deken er niet.

En zo is het met alles wat je wilt bereiken de kleine stapjes zijn nodig om ergens te komen. Het kan niet allemaal in een keer en het een kan niet voor het ander.

Dit wordt ook heel mooi uitgelegd bij Kai Zen*, ik zie paralellen met mijn haakwerk en mijn manier van iets bereiken.
Een wijze les die ik leerde van Kai Zen is dat je je hersenen om de tuin moet leiden. Als je iets wilt veranderen, iets nieuws wilt gaan doen heb je meestal de neiging om meteen hard van start te gaan. Je wilt beginnen met meer bewegen en je hebt meteen een heel plan voor de hele week. Elke dag een uur wandelen en elke ochtend eerder op staan voor yoga, plus twee keer in de week naar de sportschool. Okay dit is misschien wat overdreven maar vaak is het wel zo dat we dan meteen teveel in 1 keer willen.

  Renee Stroo thuis yoga plannen

  Veranderingen volhouden

  En dat valt nou juist zo lastig vol te houden. Met als gevolg dat je er weer mee stopt. Wat je dus moet doen is met heel kleine stapjes beginnen. Dat kan echt heel klein! Dan hebben je hersenen helemaal niet door dat je iets aan het veranderen bent. En dat houd je dus wel vol! En het gaat hier dus niet zomaar om veranderingen, maar zoals ik eerder zei om verbeteringen.

  Die heel kleine stapjes voeg je samen tot wat grotere stapjes. Stel dat je graag met yoga wilt beginnen, thuis dan begin je gewoon met 1 keer in de week 10 minuten op je mat. Voor mijn part 5 minuten als tien echt nog een stap te ver is. Op een gegeven moment en met slechts 5 minuten per week komt dat moment denk ik al na 2 weken want het is fijn! Dan maak je de duur langer of de frequentie hoger. Dus je gaat bijvoorbeeld 10 of 15 minuten op je mat of 2 of 3 keer in de week vijf minuten.

  Deze kleine veranderingen zijn goed te doen, je houd het vol. Je maakt de afspraak met je zelf en het lijkt je weinig moeite te kosten. Je hebt je brein om de tuin geleid.

  Zo bouw je langzaam uit. Je gaat er vanzelf naar verlangen en krijgt steeds meer zin in de yogamomenten op je mat.

  Voor je het weet sta je 2 keer in de week een half uur eerder op om yoga te doen en merk je elke dag hoe goed dat voelt.

  Je volet je lekkerder in je vel, gaat wat bewuster om met wat je eet en drinkt, je slaapt beter en staat zelfs makkelijker op, omdat je zin hebt in de yoga maar ook omdat je minder stijf bent!

  Alle kleine steekjes worden een hele grote deken

  Van yoga een routine maken

  En met het haken van de deken blijft het bij kleine steekjes maar uiteindelijk wordt het echt een hele deken waar je gewoon onder kan liggen! Daarnaast vind ik het haken op zich ook heel ontspannend, gewoon rustig steken maken en weten dat elke steek een onderdeel is van het groter geheel. En het grote geheel kan alleen maar bestaan bij de gratie van de aandacht voor elke kleine steek.

  Heb je nog helemaal geen ervaring met yoga en ben je een echte beginner dan is de Master Course echt iets voor jou. Want hoe doe je thuis yoga?!

  Hierin leg ik bijvoorbeeld ook uit hoe je goed kunt liggen of zitten op je mat. Daar kun je gewoon mee beginnen.

  Alle basishoudingen leg ik uit ondersteund met foto’s en 20 video’s. Zo kun je jezelf een beetje wegwijs  maken in de yogawereld. En daarna met yogalessen thuis beginnen.

  Naar de Master Course –>

  Sterk & Flexy yoga 50+

  Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

  Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

  Yoga en krachttraining!

  Veerkrachtyoga!
  GRATIS

  Lekkere yoga incl 10 min ontspanning!

  Check je mail en leg je matje klaar!

  Pin It on Pinterest