fbpx

Een last van je schouders – met yoga voor 50+

Als vijftigplusser begrijp ik zelf maar al te goed hoe stress en spanning zich kunnen ophopen in onze schouders. Dat je al niet eens meer in de gaten hebt dat je eigenlijk steeds met opgetrokken schouders rondloopt of achter de computer zit. Tot iemand ineens tegen je zegt: Schouders laag! Ik denk dan eerst altijd een moment; ik heb ze laag dus het is niet voor mij bedoeld. En dan probeer ik toch even, blijkt dat mijn schouders zo ongeveer tegen mijn oren aan zaten.

Aan het begin van de meeste yoga sessies gaan we even zitten en zeg ik schouders laag. Maar als ik dan een paar tellen later aangeef maak een schouderrol: til je schouders op naar je oren, breng ze naar achteren en vervolgens omlaag, dan blijkt vaak dat bijna iedereen de schouders echt nog wat kon laten zakken. Mijzelf incluis!

Dus in dit blog wil ik hier maar even wat meer aandacht aan besteden; omdat yoga je kan helpen de last van je schouders te verlichten.

Renée  Stroo Sterk & Flexy yoga 50plus voor de nek

Dagelijks leven

Veel van ons, vooral als we wat ouder worden, ondervinden regelmatig problemen met nek en schouders. Dat kan variëren van milde stijfheid tot aanhoudende pijn en het kan een aanzienlijke impact hebben op ons dagelijks leven.

Het kan gevolg zijn van stress, verkeerde houding of zelfs van (fysieke) vermoeidheid die misschien ook wel eerder aanwezig is naarmate we ouder worden. Niet leuk om te horen maar wel waar natuurlijk. En je komt daarmee ook in een soort vicieuze cirkel terecht. Vaak heb je zoals ik hiervoor al zei niet eens in de gaten dat je met opgetrokken schouders rondloopt, dit op zich veroorzaakt ook weer spanning in bijvoorbeeld de nek en kan soms zelfs voor hoofdpijn zorgen waar je dan weer stress van krijgt. Want zo kun je niet doen wat je moet of wilt doen. Zo beperken schouderklachten je je vermogen om vrij te bewegen en het heeft invloed op je dagelijks leven

Renée Stroo vijftigplus schouder massage

Belangrijke gewrichten

Onze schouders zijn complexe gewrichten en essentieel voor onze mobiliteit. De schouders dragen letterlijk de last van ons dagelijks leven en beïnvloeden bijna alle activiteiten die we ondernemen. Simpelweg tandenpoetsen kan soms als een hele opgave voelen als je last hebt van je schouders.

Zo heb ik zelf eens heel erg veel last gehad van een schouder door eenzijdige overbelasting na mijn verhuizing. Ik kon twee weken niet eens meer ontspannen zitten en een boek lezen want mijn nek ging overcompenseren. Krijg je dat ook nog; nekklachten!

Het is echt cruciaal om goed voor de schouders te zorgen en daar kan yoga bij helpen.

 

Voordelen van yoga voor 50+

Yoga biedt al veel specifieke voordelen voor vijftigplussers. Je vergroot je lichaamsbewustzijn en je leert om wat vaker rust te nemen en te ontspannen om zo stress gerelateerde schouderklachten te helpen oplossen of voorkomen. Er zijn veel houdingen en oefeningen specifiek gericht op het mobiliseren van de schouders en soepel houden van het bindweefsel rondom de schoudergewrichten. Ook de krachtsessies zijn van belang om de spieren krachtig te houden. Zo kan je schouderpijn verminderen, de flexibiliteit van het gewricht vergroten, het verbetert de houding en kan in het algemeen helpen bij het verminderen van stress.

Renée Stroo vijftigplus bowlen

Enkele yogahoudingen voor de schouders

  • Zachte stretch: ga zitten op een stoel, of je mat of kussen. Leg je linkerarm op je onderrug en leg je rechterhand op je hoofd met de vingers wijzend richting het linker oor. Laat nu je rechteroor richting je rechterschouder zakken zonder daar spanning op te zetten. Dus weersta de verleiding om met je rechterhand aan je hoofd te trekken. Je kan 1 of 2 minuten zo blijven zitten. Rustig ademend.
  • Mobiliseren maar: Breng je armen op schouderhoogte met de handpalmen naar beneden. Draai de handpalmen afwisselend naar boven en naar beneden. Terwijl je deze beweging met je handen blijft maken ga je de armen omhoog brengen, naar voren weer opzij, naar achteren omlaag enzovoort. Beweeg de armen alle kanten op terwijl je met de handen de afwisselende beweging maakt.
  • Kracht; neem 2 gewichtjes of waterflesjes in elke hand 1. Breng de armen schouderhoogte en buig de onderarmen tot de armen een hoek van 90 graden maken. Houd de onderarmen omhoog en beweeg de boven armen naar voren terwijl je ze schouderhoogte houd. De ellebogen raken elkaar (als dat net niet zo is geeft niet) en dan beweeg je weer terug. Tien keer en dan nog 2 keer herhalen.

Bij alle houdingen en oefeningen geldt; luister goed naar je lichaam. Niets forceren, rustig opbouwen. En blijven ademen 😉

Het is nooit te laat om voor je zelf te zorgen! Door lid te worden van het Sterk & Flexy yoga50+ platform geef je jezelf alle mogelijkheden om sterk en flexibel te worden fysiek en mentaal en in je schouders!

Bij deze een veerkrachtles speciaal voor de nek en schouders:

Renée Stroo yoga voor vijftigplussers schouders

Sterk & Flexy yoga 50+

Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

Yoga en krachttraining!

Veerkrachtyoga!
GRATIS

in 3 kwartier weer soepel en uitgerust!

Check je mail en leg je matje klaar!

Pin It on Pinterest