fbpx

Naar de film

Laatst ving ik dus een gesprek op tussen twee mensen waarvan ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan zeggen dat ze ongeveer van mijn leeftijd waren. Dat wil zeggen, vijftigplussers!

Het ging over de bioscoop. Leuk. Ik dacht even opvangen of hier nog een filmtip uit te filteren valt.
Maar dat werd mij niet helemaal duidelijk, naar welke film de ene persoon was geweest.

Daar ging het gesprek dus helemaal niet over. Het ging over moeite hebben met opstaan uit een stoel! Preciezer nog, je begrijpt het, een bioscoopstoel!

Ik schrok daarvan. Moeite hebben met opstaan uit een bioscoopstoel als vijftigplusser maar nog zeker geen zestigplusser lijkt mij niet okay!

Maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik zelf wel vaak last van mijn benen krijg tijdens zo’n lange zit. En dan weet ik dat ik eigenlijk even niet zo goed echt voor mijzelf heb gezorgd. Als in te lang achter de computer gezeten (om bijvoorbeeld dit soort berichten te maken inclusief yogahoudingen erbij bedenken die vind je onderaan trouwens.)

Of wel yoga heb gedaan maar dan alleen in lesvorm en geven is nou eenmaal niet hetzelfde als ontvangen.

Dus was het ook wel enigszins herkenbaar. Maar moeite hebben met opstaan uit een stoel dat hoeft niet! En dat kost mij dus geen moeite. Sterker nog, ik sta vaak juist veel te snel op. Dat is ook een beetje mijn aard.

Als ik zelf een keer yoga bij iemand doe, wat ik eigenlijk vaker zou moeten doen, en er wordt gezegd; ga maar staan, dan sta ik binnen een nanoseconde rechtop mijn voeten. En dat hoeft nou ook weer niet! Ik luister te goed haha.

Yoga doe ik ook juist om iets meer kalmte in mijn systeem te brengen.

Renee Stroo yoga voor vijftigplus buitenyoga

Houdingen die helpen

Nu dan een paar houdingen die je kunnen helpen om wat sterker in de benen te worden en wat flexibeler in de onderrug zodat je weer gemakkelijker, rustig uit je bioscoopstoel op kunt staan.

Tenzij je wilt wachten op de volgende film natuurlijk!

Maar dan kom je natuurlijk helemaal nooit meer uit die stoel 😉

 

 • Paschimottanasana

Ga zitten op je mat met je benen gestrekt voor je uit. Duw de hielen van je af en trek de tenen wat naar je toe. Draai de bovenbenen (mbv de handen) licht naar binnen. Voel of je mooi rechtop zit. Op je zitbotten. Plaats eerst de handen plat op de grond naast je billen. Schouders laag. Adem rustig een paar keer in en uit in deze actieve rechtop zittende houding. Strek dan op een inademing de armen langs de oren omhoog en breng op een uitademing je buik richting je bovenbenen. Pak met je handen je benen, knieën, enkels of voeten vast. Net waar je bij kan. Probeer bij elke uitademing iets verder over je benen heen te komen.

Deze houding strekt de hamstrings en de onderrug, wat kan helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit en het vergemakkelijken van het opstaan.

Als je het gevoel hebt dat in deze houding de spanning op je hamstings teveel is. Of je hebt de ruimte niet in je benen of het is te pijnlijk voor de onderrug; plaats dan een blok (evt een kussen) onder je knieholtes.

Renee Stroo thuis yoga plannen
 • Setu bandasana

Kom op je rug liggen met de voeten plat op de mat en je knieen gebogen. De voeten staan op heupbreedte en zo dicht mogelijk naar de billen toe. Leg de handen met de palmen naar beneden naast de heupen op de mat.

Adem in en voor je gevoel duw je met de voeten de mat weg terwijl je je heupen omhoog brengt. Adem door in deze houding. Als je ruimte hebt strengel je vingers onder je rug in elkaar en beweeg dan de schouders nog iets meer naar elkaar toe. Je kan ook een blok tussen de knieen klemmen. Laat je zelf na een paar tellen weer rustig terugzakken op de mat (wel even je handen onder je vandaan halen)

Deze houding versterkt de dijen, billen(!) en onderrug wat kan helpen bij het opstaan.

Renee Stroo yoga vijftig plus thuis yoga
 • Utkatasana

  Haha deze houding heet de stoelhouding! Is echt een zogeheten ‘strengthpose’. Maakt je bovenbenen sterk en als je de armen omhoog hebt strek je ook je bovenlichaam en sterk je de schouders.

  Sta rechtop met de handen tegen elkaar voor de borst. Ellebogen naar buiten. Zak langzaam door de knieën alsof je gaat zitten op een stoel maar die staat er niet.

  Blijf met je bovenlichaam enigszins rechtop. Het wordt iets zwaarder wanneer je de armen langs de oren omhoog strekt en de handpalmen naar elkaar richt. Je kan ook de handen boven je hoofd in elkaar vouwen behalve de wijsvingers, deze laat je omhoog wijzen om het verlengen van uit de rug te versterken. Overigens kan je deze houding ook zittend op een stoel uit voeren. Dan is het meer voor de rug.

  Anders is dit ook een goede houding om de bovenbenen te versterken.

  Ga zitten op een stoel en zet de voeten heupbreedte plat op de grond. Breng de handen voor de borst en strengel de vingers in elkaar. Duw de ellenbogen wat naar buiten en richt de handpalmen naar elkaar toe. Gebruik dat om je balans en stabiliteit te bewaren.

  Adem in en sta in 1 keer rustig op. Herhaal dat een paar keer.

  Het is altijd een goed idee als je gezondheidsproblemen hebt om een professioneel iemand in te schakelen bij klachten.

  Als je nieuw bent met yoga; begin rustig en forceer niks. Ook met kleine stapjes dus gewoon 1 of 2 keer herhalen kun je goed beginnen. Met consistentie kunnen deze oefeningen bijdragen aan meer kracht en flexibiliteit waardoor je gemakkelijker op staat uit je bioscoopstoel. Of van je terrasstoel, barkruk of van de bank

Renée Stroo vijftigplus tijd voor yoga

Yoga kleren

O wellicht nog even ten overvloede. Op sommige foto’s heb ik misschien wel een flitsende yogalegging aan. En dat is natuurlijk leuk. En mag, Maar moet niet! Trek aan wat je lekker vindt zitten. Yoga kan ook gewoon in je joggingbroek zoals je op de foto hierboven ziet. 

Zeker als je lekker thuis yoga doet! Daar schreef ik trouwens ook al eens een blog over; Thuis yoga doen.

Sterk & Flexy yoga 50+

Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

Yoga en krachttraining!

Veerkrachtyoga!
GRATIS

Lekkere yoga incl 10 min ontspanning!

Check je mail en leg je matje klaar!

Pin It on Pinterest