fbpx

Hoe kan yoga dan helpen?

Je hebt het vast al vaak gehoord en ook ik meld het regelmatig. Yoga kan je helpen om beter te slapen.

Het kan gewoon heel fijn zijn om voor het slapen bepaalde yoga houdingen te doen, te mediteren of een yoganidra te beluisteren.

Maar het is vooral zo dat als je yoga in je leven toevoegt het je gaat helpen om makkelijker in te slapen, beter door te slapen en beter uitgerust wakker te worden.

Niet in de laatste plaats omdat je momenten creëert om je systeem tot rust te brengen en opgedane prikkels te verwerken. Verschillende ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen ook stress verminderen waardoor je gemakkelijker inslaapt.

Wat ook vaak meespeelt is dat als je regelmatig aan yoga doe dat je in je dagelijkse leven ook bewustere keuzes gaat maken. Misschien doen je ’s avonds yoga en eet je daardoor die avond een wat lichtere maaltijd of je schept eens wat minder op. Maar ook zul je merken dat je je graag energieker wilt voelen, yoga helpt daarbij door de oefeningen maar van de mat af denk je er ook nog over na. Je weet ook wel dat je lichaam als je ouder wordt meer moeite heeft met de afbraak van slechte stoffen (zoals alcohol) dat kost je gewoon energie. En ik ben de laatste om tegen je te zeggen dat je niet lekker mag genieten van een koud biertje op een zomerse dag of een glas wijn bij het eten.

Want ik ben ervan overtuigd dat als je ergens van geniet dat dat ook goed voor je is. Maar ik weet wel dat als ik een drukke week voor de boeg heb en heel graag ook aan yoga en misschien andere sport wil doen ik alles heel veel gemakkelijker vol houd als ik niet drink. Dan slaap ik gewoon beter en heb ik meer energie.

Elke verandering begint met kleine stapjes zoals bij haken

Routine

Door regelmatig aan yoga te doen raak je ook vertrouwd met oefeningen waar je goed van kan ontspannen. Die kun je dan weer voor het slapen gaan doen. Zo staat yoganidra er ook om bekend dat het veel mensen kan helpen om goed in slaap te komen en om ook lekker door te slapen.

Je kan ook besluiten om elke dag wat eerder op te staan om yoga te gaan doen! De regelmaat die je daarmee creëert heeft ook direct invloed op een beter slaapritme. Elke dag rond dezelfde tijd naar bed en rond dezelfde tijd op staan doet wonderen.

Er is op heel het internet uiteraard een schat aan informatie te vinden over yoga en beter (in-)slapen. Maar ik vind het toch belangrijk om er wat over te schrijven omdat ik ook van mensen die bij mij yoga doen vaak terug hoor dat hun nachtrust aanzienlijk is verbeterd sinds ze met yoga zijn begonnen.

En goed slapen is verschrikkelijk belangrijk! Als je weinig energie hebt om dingen op te pakken, kijk dan of je met kleine stapjes kunt werken aan een beter slaapritme.

  Ik heb afgelopen dagen je Yoga Nidra les tweemaal gedaan en was onder de indruk hoe dat uitwerkt en hoe makkelijk ik daarna in slaap val.

  André F.

  Renee Stroo thuis yoga plannen

  Yoga oefeningen voor het slapen gaan

  Deze yoga oefeningen vind ik bij uitstek geschikt om voor het slapen gaan te doen:

  (voor meer uitgebreide uitleg met foto’s en video’s verwijs ik je heel graag naar de Mastercourse)

  Balasana

  De kindhouding, het fijnst op je yogamat omdat je anders misschien wel in je matras wat teveel wegzakt. Zorg dat je ruimte hebt voor de ademhaling en leg eventueel je hoofd iets hoger op een blok of kussen. In de kindhouding breng je de billen naar de hielen je voorhoofd richting de mat en de handen met de rug naar beneden naast de voeten. Laat de schouders wat naar beneden zakken.

  Een twist (naar keuze)
  Geef je in een twist over aan de houding en ondersteun daar waar het voor jou prettig is. Laat de adembeweging naar de buik gaan. Met de aandacht kun je de adembeweging volgen.

  Een oefening om de rug te ontspannen:

  Ga liggen op je mat, liefst niet te zachte ondergrond dus niet op je bed. Plaats de voeten plat op de mat en schuif ze naar de buitenkant van de mat. Dan laat je de knieen tegen elkaar aan vallen. Armen schouderhoogte neerleggen met de handpalmen naar boven. Laat de buik zacht zijn en geef de onderrug de kans om richting de mat te ‘zakken’.

  Wat ik zelf ook heel fijn vind is met mijn benen omhoog tegen de muur. Mijn bed staat met het hoofdeind tegen de muur dus ik doe deze op bed. Ik ga op mijn zij liggen, billen tegen de muur en dan draai ik mijn benen omhoog. Ik laat ze iets uit elkaar vallen en leg mijn armen schouderhoogte naast mijn lichaam met de handpalmen naar boven. Superfijn!

  Alle kleine steekjes worden een hele grote deken

  En ik houd ervan om in bed te lezen, liefst met een kopje thee, voor het slapen gaan. Dat deed ik als kind al. En het helpt mij om gedachten over de dag even los te laten.

  Yoga biedt een natuurlijk en effectieve manier om zowel je slaapkwaliteit te verbeteren als een diepere en meer rustgevende slaap te bevorderen. Door  yoga leer je manieren om je te ontspannen, en het bevordert je algehele welzijn door ook meer bewustzijn en het maken van gezondere keuzes.

  Verbeter je slaapkwaliteit door te starten met yoga! En geniet van een diepere en meer rustgevende slaap en energie overdag.

  Heb je nog helemaal geen ervaring met yoga en ben je een echte beginner dan is de Master Course echt iets voor jou.

   

  Naar de Master Course –>

  Sterk & Flexy yoga 50+

  Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

  Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

  Yoga en krachttraining!

  Veerkrachtyoga!
  GRATIS

  in 3 kwartier weer soepel en uitgerust!

  Check je mail en leg je matje klaar!

  Pin It on Pinterest