Op weg naar ruggezondheid na de 50!
Iets wat velen van ons zich vaak afvragen naarmate we ouder worden is hoe houd ik mijn rug gezond? Onze rug is een soort fundament, je rug moet sterk en stabiel zijn maar ook soepel om de rest van je lichaam te ondersteunen en te kunnen dienen.
Ik help natuurlijk heel graag mensen van 50+ om gezond ouder te worden met mijn Sterk&Flexy yoga50+ platform. En daarom dacht ik laat ik ook eens extra aandacht schenken aan de rug en wat inzichten delen die kunnen bijdragen aan een gezonde rug.
Wie mij beter kent en/of al wat langer volgt weet ook dat ik een tijdje geleden aan mijn rug ben geopereerd. En ik weet dus echt uit eigen ervarig hoe belangrijk een sterke en flexibele rug voor je is
Waarom Ruggezondheid Na 50 Belangrijk Is
Rugklachten zijn helaas gebruikelijk naarmate we ouder worden, maar het goede nieuws is dat we er iets aan kunnen doen. Een gezonde rug is essentieel voor ons dagelijks leven – of we nu tuinieren, met (klein)kinderen spelen, klussen, boodschappen doen, sporten of gewoon comfortabel willen zitten.
De Voordelen van Yoga voor een Gezonde Rug
Yoga heeft talloze voordelen voor ruggezondheid, en dat is natuurlijk waarom ik yoga zo enthousiast aanbeveel voor vijftigplussers. Allereerst helpt yoga bij het versterken van de rugspieren, wat rugpijn kan verminderen en een gezonde houding bevordert. Daarnaast verbetert yoga de flexibiliteit van de wervelkolom, waardoor je bewegingsbereik toeneemt en de kans op letsel afneemt.
Eenvoudige Yoga-oefeningen voor een Sterke Rug
Dan wil ik je hier graag wat eenvoudige yogaoefeningen laten zien die je thuis uit kunt proberen om een gezonde rug te bevorderen. Veel van deze oefeningen of yogahoudingen zijn ook in mijn lessen geintegreerd. Zeker de wekelijkse veerkracht yoga die je als lid van het Sterk & Flexy yoga50+ platform elke maandag oncvangt bevat altijd ook yoga voor de rug.
Onthoud altijd om te ademen en de houdingen aan te passen aan je eigen mogelijkheden.
- De Kat-Koe Houding: Deze houding helpt bij het losmaken van de rugspieren en verbetert de flexibiliteit van de wervelkolom. Ga op handen en knieën zitten en adem in terwijl je je rug hol maakt (de “Kat” positie). Adem uit terwijl je je rug bol maakt (de “Koe” positie). Herhaal dit enkele keren.
- Kindhouding: Deze rustgevende houding rekt de onderrug en kalmeert het zenuwstelsel. Zak op je knieën en zit op je hielen terwijl je je bovenlichaam naar voren buigt en je armen voor je uit strekt.
- De Brug: Deze houding versterkt de rug- en bilspieren. Ga op je rug liggen met gebogen knieën en til je bekken omhoog terwijl je je handen onder je legt voor extra ondersteuning. Klem eventueel een blok tussen je knieën. (deze houding is overigens niet persé eenvoudig)
Ademhalingsoefeningen voor Rugontspanning
Ademhaling speelt een cruciale rol bij het verminderen van spanning in de rug. Als je het niet fijn vindt vanwege de spanning in je rug om deze houding zittend te doen kun je proberen om op een (meditatie)kussen te komen zitten.
Als je liever gaat liggen kun je bijvoorbeeld je voeten plat zetten en zo de onderrug iets meer ontspannen.
Zittende Ademhalingsoefening: Ga comfortabel zitten met je rug recht. Adem diep in door je neus en voel hoe je buik zich vult met lucht. Houd je adem een paar seconden vast en adem dan langzaam uit door je mond. Herhaal dit enkele minuten.
Mentaal Welzijn en Ruggezondheid
Onze geestelijke gezondheid heeft ook invloed op onze rug. Stress en spanning kunnen zich ophopen in de rugspieren en leiden tot ongemak. “Na een lange dag voel ik altijd spanning in mijn onderrug,” vertelde iemand eens na de les, ze zei dat na de yogales die spanning een stuk minder was. Dat herken ik zelf ook! Yoga kan helpen bij het verminderen van stress, angst en het bevorderen van innerlijke rust.
Praktische Tips voor Dagelijkse Toepassing
Ja denk je nu, leuk maar hoe ga ik het inpassen in mijn dagelijks leven?! Ik geef je een paar praktische tips die je misschien kunnen helpen:
- Neem elke ochtend enkele minuten de tijd om de Kat-Koe houding te doen en je rug te strekken.
- Zit in een goede houding, of je nu aan een bureau werkt of tv kijkt.
- Als je je gespannen voelt kan het vaak al helpen om gewoon met je ogen dicht alleen maar de beweging van de ademhaling een paar minuten te volgen. En daar met je aandacht te blijven.
- Aan het eind van de dag of gewoon als je rug vermoeid voelt, even liggen met de voeten plat de knieen gebogen. Om de onderrug te ontspannen.
- Laat je af en toe lekker een masseren, ook heel fijn!
- Overweeg om lid te worden van het enige online yogaplatform voor vijftigplussers: Sterk & Flexy yoga 50+.
Yoga voor fysieke en mentale veerkracht
In onze zoektocht naar een gezonde rug na 50, is yoga een krachtige bondgenoot. Het heeft niet alleen fysieke voordelen, maar het helpt ook om je geest in balans te brengen. Dus, waarom niet vandaag nog beginnen? Ik krijg vaak van mensen die bij mij yoga doen te horen dat ze de rust zo fijn vinden maar ook de ruimte die ze in hun lichaam ervaren.
Het is nooit te laat om voor je rug te zorgen en gezond ouder te worden. Dus rol die mat uit, adem diep in, en laat yoga je begeleiden op je reis naar een gezonde rug en een gezonder leven.
Sterk & Flexy yoga 50+
Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!
Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers
Yoga en krachttraining!