fbpx

Van proberen kun je leren

Na de zomervakantie ben ik begonnen met de 4jarige Raja yoga opleiding. Dit is een integrale yogaopleiding. Ik voelde al een hele tijd de sterke behoefte om alles wat bij yoga hoort op één plek te vinden om mij er meer in te kunnen verdiepen.

In de filosofie van Patanjali, de Bhagavad Ghita maar ook weer de anatomie. Hoewel ik zeer uitgebreid anatomie heb gehad bij mijn vorige opleiding en ook ben opgeleid met het aantonen van ‘skeletal variation’. Dit heeft bij mij veel losgemaakt; we zijn van binnen allemaal net zo verschillend als van buiten. Dus geen enkele, echt geen enkele yogahouding is goed voor iedereen. En het gaat om wat de houding voor jou doet en je voert de houding dus uit passend bij jou lichaam en jouw fysieke mogelijkheden.

Dat houd ik altijd in mijn achterhoofd! Zodat ik altijd kritisch kan blijven voor mezelf en in mijn lessen over wat mij verteld en geleerd wordt.

Yoga anatomie vlinder bakonasana

Mediteren kan je ook leren

Zo ook het verplicht met gekruiste benen zitten in meditatie. Er zijn echt mensen voor wie dat fysiek onmogelijk is. En ook nooit mogelijk gaat worden, ook niet als ze heel lang met hun ogen dicht gaan zitten oefenen in het loslaten van de gevoelde weerstand. Gewoon niet!

www.yogaonline.nl/blog/variaties-op-de-vlinder/ dit artikel laat heel goed zien wat een verschil in lichaamsbouw bijvoorbeeld kan betekenen in een houding als de vlinder. En dus ook effect heeft op de manier waarop je de lotushouding uitvoert of überhaupt uit kan voeren. De rechter persoon op de afbeelding is zelf een yogadocent!

Dit is dus ook waarom ik in mijn lessen zo vaak verschillende opties aan geef. Omdat niet elk lichaam alles kan. En dat heeft helemaal niets, lees: NIETS met ervaring te maken of hoe goed je bent!

Dus van proberen kan je leren is maar deels waar!

En mediteren mag en kan dan ook altijd in een door jou zelf gekozen houding.

Ik wilde eigenlijk iets over mediteren schrijven naar aanleiding van dit weekend maar dat doe ik een andere keer dan wel weer.

Paul Grilley functional yoga hips anatomy

Botjes

Voor wie beter inzichtelijk wil hebben hoe verschillend onze botten kunnen zijn, de website van Paul Grilley heeft een prachtig en goed gedocumenteerd fotoarchief van botten. Van hem is dan ook de opmerking: Every bone in every body is different. (om de vergelijking zo zuiver mogelijk te houden zijn de botten van mannen van ongeveer dezelfde leeftijd)

www.paulgrilley.com/bones Met deze inzichten ben ik door Anat Geiger en Marcel van de Vis opgeleid. Het heeft voorgoed mijn manier van lesgeven veranderd, met name met betrekking tot het fysieke aspect.

Mijn yogapad is toch ook een ontdekkingsreis van het zelf, van begrip en acceptatie. Precies dat is waar ik jou in mee wil nemen; niet op mijn reis natuurlijk maar ik stuur je op je eigen reis!

  Praktische Tips voor je eigen practice

  Wat kun je dan zelf doen? Voelen en de grenzen van je lichaam accepteren bij yoga. Het gaat bij de asana’s (houding) om wat de houding voor je lichaam doet en niet om hoe je lichaam de houding doet.

  • Merk je dat je door rustig strekken wel verder kan in een bepaalde houding; prima
  • Volg de aanwijzingen op om aan te kunnen passen en maak gebruik van de alternatieven
  • Probeer uit door de stand van een hand of een voet wat te veranderen wat beter voor je voelt.
  • Pijn is een rode vlag onthoud dat goed. je bent te ver gegaan. Rust. Je gaat niet langs af en ontvangt geen €100
  • Trouwens je ademhaling kan je ook veel vertellen; lukt ademen niet goed meer ook dan even rust!
  • Childpose allways an option? Nee dus! Niet voor iedereen… Je kan bijvoorbeeld ook op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je armen er losjes omheen geslagen.
  • En word lid van het enige online yogaplatform voor vijftigplussers: Sterk & Flexy yoga 50+.

   

  Sterk & Flexy yoga 50+

  Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

  Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

  Yoga en krachttraining!

  Veerkrachtyoga!
  GRATIS

  Lekkere yoga incl 10 min ontspanning!

  Check je mail en leg je matje klaar!

  Pin It on Pinterest