fbpx

Namasté ja of nee

Laatst kreeg ik na de yoga van iemand de vraag waarom ik mijn lessen vrijwel nooit beëindig met Namasté. Ik vond het leuk om dat direct te beantwoorden en mijn overwegingen met de groep te delen. Een collega van mij die dezelfde groep ook wel eens les geeft doet het namelijk wel zeiden ze. Ik acht deze collega zeer hoog. Zij geeft ook Raja yogaopleidingen en ik zie in haar ook een leraar. Voor haar vind ik het dan ook zeer mooi en bijzonder goed passen om de lessen op een respectvolle manier met de Namasté groet te eindigen.

Verrassend was het dat het de leerlingen dus wel op was gevallen dat ik het niet zeg en dat ze zich dus afvroegen waarom. Daar houd ik wel van dat er over na wordt gedacht! Ik heb ze uitgelegd wat mijn beweegredenen zijn en de reactie was heel positief. Dat het voor hun iets is waar ze nooit zo over na hadden gedacht en dat ze het juist heel mooi vinden dat ik op mijn manier de lessen beëindig en dat niet uit gemak doe maar zelf ook echt mijn argumenten voor heb.

Ik geef al vele jaren les en in het begin nam ik het over van mijn leraren, de les beëindigen met Namaste. Nog steeds vind ik het heel mooi.

Namasté is een klein maar betekenisvol aspect van de yogalessen:

Misschien als je mijn lessen live volgt of online heb je ook gemerkt dat ik na de yoga geen “Namaste” zeg. En ik wil graag vertellen wat ik ook in de yogaklas heb gezegd, waarom ik het nu niet gebruik.

Renee Stroo yoga voor vijftigplus houding de beer

Mudra

Namasté is een prachtige groet vind ik en die, als je erover nadenkt een heel mooie betekenis heeft. Namasté wordt in de yogacultuur veel gebruikt. Maar heeft de oorsprong in het Sanskriet en is eigenlijk een groet en een mudra. De Mudra is het bijbehorende handgebaar. Het is ook de gebedspositie behorend bij vele ander tradities. Het is ook mooi hoe de linkerhand en de rechterhand met elkaar contact maken in deze positie, zo wordt yin en yang verenigd.

Je plaatst handen tegen elkaar voor de borst, of zo je wilt voor het energetische hart. De vingertoppen wijzen omhoog de ellebogen laag en de schouders ontspannen. De beweging van de groet kan zijn naar het midden van het voorhoofd, het derde oog, en daarna naar het hart en vervolgens buigen. Maar er zijn vast meerder variaties op dit thema!

Het symboliseert de diepste essentie van wie we zijn en de verbinding tussen ons. Het betekent letterlijk “ik buig voor het goddelijke in jou”. Het is een prachtige manier om respect en waardering uit te drukken.

 

Yoga voor vijftiigplus online thuis

Namasté merch

En dat vind ik heel mooi. Laat ik er meteen bijzeggen dat ik dat ook zelf zo kan voelen en uit wil dragen.

Maar ik zie ook om ons heen (hier in het Westen) hoe het een soort nieuwe Doei is geworden.

Daarnaast wordt Namasté te pas en te onpas gebruikt als goed verkopend tekstje op posters voor in je tuin (die ik sowieso al niet zo goed begrijp) of bordjes voor op de wc (vaak eruit ziend als oud en verweerd maar natuurlijk net gekapt en met nietsontziende middelen vlot een verouderd uiterlijk meegegeven).

Ik houd wel van een woordgrapje en maakte zelf ook kaarten bij theezakjes met Namas-Tea erop. Maar ja dat kan dan eigenlijk ook niet. Het was overigens wel heel lekkere zelfgemaakte losse thee in verantwoorde biologisch katoenen herbuikbare theezakjes inclusief door mij met de hand geborduurd label er aan.

De Namasté merch is niet aan te slepen en elk zichzelf respecterend woonwarenhuis, tuincentrum of zelfs bouwmarkt verkoopt het wel.

Het is net als je God zij met u aan de muur hangt of in de vorm van een kussen op de bank legt. Dat mag hoor, als je dat graag wilt.

Renée Stroo yoga voor vijftigplussers lesontwerp

Culturele toe-eigening

Nu, ik heb er dus voor gekozen om geen Namasté te zeggen na de yoga. Dat betekent absoluut niet dat ik geen respect en waardering heb voor ieders vorm en beoefening van yoga. Integendeel! Voor mij is elke persoon, ongeacht hun leeftijd, achtergrond of ervaring, speciaal en waardevol. Ik koester onze yogasessies en ik ben vereerd dat ik yoga mag en kan geven.

Mijn yogalessen (over het woord lessen kunnen we in deze context nog eens een andere discussie voeren) beëindig ik vaak met een gevoel van dankbaarheid en waardering. Ook geef ik aan dat je je zelf mag danken dat je je de tijd op je mat hebt gegund en ik dank ‘mijn’ studenten voor de les. Ook elke yogasessie die ik geef is voor mij een les. En ik geloof dus dat deze oprechte uiting van dankbaarheid en respect een mooie manier is om onze lessen af te sluiten.

Nog een reden waarom ik twijfel en op dit moment Namasté niet gebruik is omdat ik denk dat het een soort culturele toe-eigening is. Het woord wordt vaak, maar echt niet altijd en door iedereen, gebruikt zonder erbij na te denken. Losgekoppeld van de culturele en spirituele achtergrond bedoel ik.

Het hangt ook zeker af van de setting en de plek waar de yoga gegeven wordt. Niet iedereen die yoga doet is bekend met de Indiase cultuur en bijbehorende tradities. Dan wordt het een loos of misschien zelfs wel misplaatst begrip en vind ik het uitspreken van Namasté na de les geen toegevoegde waarde hebben.

Wandelen op de heide

Dankbaarheid

Ook kan het zijn dat de mensen die yoga bij mij doen zich niet willen binden op een religieuze manier aan yoga omdat het niet past bij hun eigen culturele achtergrond. Zo vind ik het fijn als mensen zich vrij voelen om hun eigen keuzes te maken. Ik wil graag op een open wijze en inclusief yoga geven. Dat betekent dat je een andere houding mag doen dan die ik aangeef simpelweg omdat je het passende vindt voor jouw lijf maar dat houdt ook in dat je Namasté, God zij met u of ook niets wilt zeggen aan het einde van de les.

Dus ik plaats wel mijn handen in de eerder genoemde mudra, of gebedspositie zo je wilt en maak ook na het danken een kleine buiging. De woorden die ik in gedachten daar verder bij uitspreek dragen ook mijn dankbaarheid uit. Je kan ook de Namasté groet uitvoeren zonder woorden.
Er hoeven ook niet altijd overal woorden aan meegegeven worden. Het gaat (ook) om de intentie.

Ik hoop dat je begrijpt waarom ik deze keuze heb gemaakt. Ik waardeer ieders aanwezigheid, toewijding en inzet enorm. En dankbaarheid uitdragen kan en mag altijd, in welke vorm dan ook. Dus laten we blijven genieten van onze yogasessies en samen werken aan een gezonde en gelukkige levensstijl!

Sterk & Flexy yoga 50+

Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

Yoga en krachttraining!

Veerkrachtyoga!
GRATIS

in 3 kwartier weer soepel en uitgerust!

Check je mail en leg je matje klaar!

Pin It on Pinterest