fbpx

Na je vijftigste

Tja we zijn geen 18 meer en ook geen 48. Naarmate we ouder worden gaan we ook meer lichamelijke ongemakken ervaren. Het is nu eenmaal zou. En als vijftigplusser kan het soms voelen of je stijfheid en die pijntjes in je lichaam er altijd zullen zijn. Maar dat hoeft helemaal niet! Yoga en vooral yin yoga kan heel goed helpen om van die stijfheid af te komen. Het maakt je lichaam soepeler en sterker.

Slechte ademhaling door werkstress

Yin yoga

Bij yin yoga blijf je langer in de houdingen. Wat op zich als een uitdaging kan worden ervaren om rust te vinden. Dus als je net begint is het helemaal niet erg om wat eerder uit de houdingen te komen dan ik bijvoorbeeld in de lessen aangeef. Vaak blijf je ongeveer drie minuten in een houding. Soms wat langer soms wat korter. Maar doordat je zo lang in een houding blijft gaat je lichaam na de eerste paar ademhalingen begrijpen dat het zich  mag overgeven aan de houding. Je probeert zoveel mogelijk spieren te ontspannen Dit zorgt ervoor dat je dieper in de houding kunt zakken en je bindweefsel krijgt zo de kans om langzaam te rekken. Hierdoor raakt het beter gehydrateerd en dat geeft vaak een gevoel van ruimte als je weer uit de houding komt en op de lange termijn zorgt het voor meer flexibiliteit in de spieren en gewrichten.

Vijftigplusser stress

Stress en spanning

En juist als we ouder worden verliezen we vaak wat van onze flexibiliteit daardoor kun je stijf worden en dat kan weer lijden tot pijn. Maar door regelmatig yin yoga te doen als vijftigplusser kun je je spieren en bindweefsel dus soepeler maken. Tevens kan yin yoga helpen als je last hebt van je gewrichten zoals (beginnende) artritis.

Een ander groot voordeel van yin yoga is dat het je kan helpen om stress en spanning in je lijf te verminderen. Ik noemde net al de uitdaging van het langer in een houding blijven. Ook naarmate je ouder wordt (tja het is iets wat je je als vijftigplusser toch echt gaat realiseren is mijn ervaring) kan je soms meer spanning in je lichaam ervaren. Door veranderende doorbloeding kun je zelfs onrust in je lijf gaan voelen. Door regelmatig yin yoga te doen neem je de tijd om je lichaam te voelen en het helpt je om je lichaam beter te ontspannen en opgebouwde spanning los te laten.
Dit kan ook helpend zijn om beter te slapen en over het algemeen meer rust te ervaren.

Renee Stroo vijftiglus stijf

Yoga voor beginners

Het mooie van yin yoga is dat het in principe voor iedereen toegankelijk is, ongeacht je leeftijd of (fitheid) niveau. Als vijftigplusser kun je dus gerust met yin yoga beginnen ook als je nog nooit eerder yoga hebt gedaan. Het blijft natuurlijk belangrijk om naar je lichaam te luisteren! En dat is best lastig weet ik uit eigen ervaring. Voor yin yoga geldt dat je in het begin gewoon niet te ver in de houdingen moet gaan en zoals ik eerder zei je hoeft niet de eindstreep te halen! Forceer niets en blijf binnen je eigen grenzen.

Ik zeg altijd: niet elke dag is een goede dag om je grenzen te verkennen.

In het kort kan yin yoga dus een goede manier zijn voor vijftigplussers om van hun stijfheid af te komen en hun lichaam soepeler en sterker te maken. Door regelmatig yin yoga te doen kun je je flexibiliteit vergroten, stress verminderen en je lichaam helpen ontspannen. Dus waar wacht je nog op! Pak je mat en wordt lid van het Sterk&Flexy yoga50plus platform

Hier vind je ook een grote variëteit aan yin yoga lessen!

Sterk & Flexy yoga 50+

Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

Yoga en krachttraining!

Veerkrachtyoga!
GRATIS

in 3 kwartier weer soepel en uitgerust!

Check je mail en leg je matje klaar!

Pin It on Pinterest