fbpx

Stil zijn

Het klinkt zo eenvoudig, stil zijn. Maar dat is het helemaal niet.

Vaak als ik mij voorneem om even stil te zijn. Gaat in mijn hoofd alles gewoon door. En dan voelt het toch niet als stil.

Het lukt mij eigenlijk het beste ’s morgens met mijn eerste kop koffie in mijn hand. Zitten met die kop koffie. Buiten als het weer het toe laat en anders gewoon in een lekkere stoel of op de bank.

Op de een of andere manier is vlak na het ontwaken mijn hoofd nog niet zo aan. Dus als ik dan mijn telefoon niet pak en alleen maar even met die kop koffie zit dan ervaar ik wel iets van stilte.

Koffie

Heerlijk vind ik dat. Gedachten komen dan toch wel op gang maar ik kan het nog een beetje laten. Het is nog heel vroeg, iedereen slaapt nog en de wereld is dan ook nog stil. Geen geluiden op straat. Geen rumoer van de buren en al helemaal niet in mijn huis. Vaak ga ik met die kop koffie in mijn hand met de hond wandelen zo vroeg. Als alles buiten nog in diepe rust is.

Het beetje stilte wat ik zo ’s morgens ervaar kan ik gedurende dag ook weer even aan terugdenken. Want overdag als alle geluiden, geuren, kleuren en beelden weer op je af komen is het veel moeilijker om even stilte te vinden.

Stilte Thich Nhat Hanh

Opdracht

Toch wil ik je de opdracht geven om dat zomaar eens te proberen. Misschien lukt het je om elke dag, al is het maar vijf minuten een moment van stilte voor je zelf te creëren.

Je kan bijvoorbeeld je timer zetten op een aan het begin van de dag vastgesteld moment. Want elke dag om 12 uur kan bij jou misschien wel helemaal niet omdat je niet elke dag om 12 uur daar de mogelijkheid voor hebt. Maar je kunt wel met je zelf aan het begin van de dag afspreken welk moment jouw vijf minuten stilte voor die dag wordt.

En als je dat gewoon eens drie weken vol houdt?! Kijken wat er dan gebeurt. Wat het met je doet. Hoe je lichaam het ervaart. En hoe het je de rest van de dag iets mee kan geven misschien. Hoe je rustiger kunt blijven in moeilijke situaties? Hoe je eerder vrede kunt hebben met iets wat je niet wilt.

Zet een timer op vijf minuten. (dat kan ook met je telefoon in vliegtuigstand)

Die vijf minuten stilte betekent niet vijf minuten op je telefoon scrollen of vijf minuten televisie kijken. Ga gewoon vijf minuten zitten met je ogen dicht. Of liggen maar niet als je dan direct in slaap valt. Dan heb je wel een indicatie dat je slaap nodig hebt!

Probeer in die vijf minuten niets te willen. Je hoeft niets te bereiken. Laat je lichaam gewoon adem halen en observeer dat. Als het druk wordt in je hoofd met over elkaar buitelende gedachten dan breng je de aandacht bij de beweging die de ademhaling in je lichaam maakt.

 

Vijf minuten per dag. Stil.

Veerkrachtyoga!
GRATIS

in 3 kwartier weer soepel en uitgerust!

Check je mail en leg je matje klaar!

Pin It on Pinterest