Stevig Staan
Stevig staan vind ik een mooie uitdrukking, het kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd en daarom gebruik ik deze naam ook voor de yogalessen waarbij we alleen staande houdingen doen.
Stevig Staan is ideaal voor iedereen die zich fysiek en mentaal krachtiger wil voelen, en in het bijzonder voor vijftigplussers. Als je moeite hebt met flexibiliteit, balans of kracht, dan zijn deze staande yogalessen een veilige en effectieve manier om je weer in balans te brengen. Ook als je al wat langer yoga doet, kan deze module je helpen om je techniek te verfijnen en meer diepgang te vinden.
Het idee is om niet alleen fysiek stevig te leren staan maar ook mentaal. Je vergroot je lichaamsbewustzijn en krijgt meer vertrouwen.
Doordat je ook bewust met de ademhaling bezig bent kun je kalmte in je lichaam ervaren.
Maar het werken met de ademhaling bij verschillende staande yogahoudingen en bewegingen zorgt ook voor een goede doorstroom van energie. Waardoor je je ook krachtiger gaat voelen.
Aarden
Bij yoga noemen we stevig met beiden voeten op de grond staan ook wel aarden. Door heel bewust je houding te zoeken merk je pas hoe vaak je eigenlijk maar wat doet als je gaat staan. Handen in je zakken, gewicht op 1 voet, door je heupen gezakt. Niet bepaald Stevig Staan.
Dat is niet stevig staan en ook niet geaard. En juist het aarden kan ervoor zorgen dat blijft staan als je een tikje krijgt, dat kan een fysiek tikje zijn maar ook mentaal!
Vergelijk het met de boom, de wortels in de aarde verankerd zorgen dat de boom blijft staan.
Oefening in aarden
Kom staan in de berghouding en als je wilt en je bent comfortabel genoeg dan kun je je ogen sluiten. In de Mastercourse ga ik op alle houdingen uitgebreid in. Hier vind je ook de uitleg naar Tadasana, de berghouding. Om ontspannen rechtop te staan.
- Voel hoe je gewicht is verdeeld over de beide voeten.
- Je kan de tenen even optillen, spreiden en weer op de grond plaatsen.
- Stel je nu voor hoe er dunne wortels uit je voeten de aarde in gaan, niet teveel over nadenken gewoon visualiseren.
- De wortels vertakken zich en verspreiden zich. Door deze wortels ben je verbonden met de aarde, er vindt een uitwisseling van energie plaats via die wortels.
- Blijf zolang als je het fijn vindt rustig ademend observeren en visualiseren; adem uit naar de wortels en in vanuit de wortels. Laat de ademhaling rustig op en neer gaan.
Als je klaar bent loop dan even rustig uit.
Evenwicht
Het evenwicht wordt vaak door verschillende factoren beïnvloedt. Niet in het minst door gedachten. En misschien ook daarom als we ouder worden krijgen we meer problemen met het evenwicht omdat we ons bewust zijn van het risico op vallen en dat dus niet willen en daar dan misschien zelfs wel een beetje angstig voor worden. Niet bevorderlijk om stevig te blijven staan.
Ook is het mentaal lastig om evenwicht te vinden in een wereld vol afleiding, er komt vaak veel op ons af. De hele dag kunnen we bekijken wat mensen op de wereld doen ook al hebben we geen idee wie ze zijn. Daar wil ons brein ook weer van alles van vinden en het moet ook allemaal verwerkt worden. Dat is niet persé helpend om je evenwicht te vinden.
Daarnaast omdat er fysiek ook allerlei veranderingen in het lichaam plaats vinden waardoor gewrichten gevoeliger zijn kan het als een uitdaging worden ervaren om je evenwicht altijd te bewaren op lichamelijk vlak.
Sommige mensen krijgen ook te maken met aandoeningen die het evenwicht kunnen beïnvloeden.
Sport en beweeg je regelmatig en heb je dat altijd veel gedaan dan is de kans groot dat je best wat vertrouwen hebt in je lichaam en ook weet waar je uitdagingen liggen.
Sterke spieren vormen een heel belangrijk aspect van het gezond ouder worden. Ze vangen het brozer worden van het skelet op niet alleen bij het helpen in al je bewegingen maar ook voor je stabiliteit.
Yoga kan ook zeer helpend zijn bij het bewaren van je evenwicht. Zowel fysiek als mentaal. Balanshoudingen en ademhalingsoefeningen maar ook meditaties zijn daar zeer geschikt voor.
Energie laten stromen
Veel staande yogabewegingen en houdingen voer je heel bewust uit op de ademhaling. Dat is iets wat je misschien niet meteen onder de knie hebt en dat is ook helemaal niet erg. Alleen door het rustig en bewust uitvoeren van de houdingen, asana’s geheten in yoga kun je soms het gevoel krijgen dat energie weer gaat stromen. Doordat je weefsel wat op wordt gerekt raakt het ook beter gehydrateerd en ontstaat er weer meer ruimte.
In de yoga wordt er ook uitgegaan van energiestromen middels de meridianen die elk een eigen pad volgen door het lichaam en ook elk verantwoordelijk zijn voor het functioneren van bepaalde organen.
Dit concept vind je in de traditionele Chinese geneeskunde hier wordt energie “chi” (of “qi”) genoemd en gaat men ervanuit dat de energie via meridianen door het lichaam beweegt.
Meridianen zijn onzichtbare energiebanen die door het hele lichaam lopen. Ze verbinden organen, spieren, en systemen en zorgen ervoor dat levensenergie vrij door het lichaam kan stromen. Wanneer deze meridianen geblokkeerd zijn, kun je lichamelijke of emotionele klachten ervaren, zoals vermoeidheid, stijfheid, of stress.
Fysiek en Mentaal stevig staan
Staande yoga helpt je niet alleen om je spieren te versterken, maar geeft je ook mentaal meer veerkracht. Je leert stevig en stabiel te staan wat voor veel mensen best lastig blijkt te zijn. Vaak sta je ongemerkt op een been, door je heup gezakt, met je handen in je zakken of op een andere manier die eigenlijk niet heel stevig is. Je zou iemand eens kunnen vragen om je een zetje te geven als je denkt ontspannen te staan.
Daarom is het oefenen in stevig staan van belang, het vertaalt zich naar een groter gevoel van vertrouwen in jezelf en in je lichaam.
En dat is weer heel belangrijk bij valpreventie.
Vallen en weer opstaan
Natuurlijk liever niet vallen, zeker niet als je ouder wordt! Want het risico op blessures en botbreuken neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Dus is het van groot belang om vertrouwen in je lichaam te krijgen maar ook meer lichaamsbewustzijn te creëren. Wat kan mijn lichaam en wat zijn mijn uitdagingen. Waar kan ik in oefenen en wat kan ik beter vermijden. In de yogamodule Stevig Staan leer je vooral je lichaam kennen maar ook hoe je je lichaam sterk kunt maken en stevig kunt blijven staan dus.
Veel van de andere yogalessen zitten vol met houdingen en oefeningen waarbij je uitgenodigd wordt om soepel te komen staan maar ook om soepel weer te komen zitten. Ook dat geeft je vertrouwen in je lichaam.
Vandaar de module bij de Sterk&Flexy yoga50+ club
Stevig Staan met yoga
Word lid en ontdek hoe deze sessies ook voor jou kunnen werken!
Join de Sterk&Flexy yoga50+ club