fbpx

Hoe ik een yogales bedenk

Ik teken mijn lessen altijd uit. Dat vind ik fijn, het nadenken over de volgorde van mijn les en misschien een beetje rond een thema of naar een bepaalde houding toewerken. Dat laatste komt eigenlijk meer in vinyasalessen voor dan neem ik een aantal voorbereidende houdingen mee om bijvoorbeeld toe te werken naar een uitdagende houding zoals de kraai of de kraanvogel (kakasana of bakasana).

Het geven van de lessen in de studio of lessen voor mijn yoga platform voor vijftigplussers is wel enigszins verschillend in die zin dat ik met een groep mensen voor mij gemakkelijk mijn voorbereidingen aan pas op wat ik in de groep zie of voel.

Door Renée Stroo getekende yoga poppetjes voor yoga voor vijftigplussers

Rustgevend

De lessen voor Sterk&Flexy yoga voor vijftigplussers zijn altijd zo opgezet dat er voor verschillende type mensen van verschillende fitheid genoeg mogelijkheid is om mee te doen. Ik bied bijvoorbeeld alternatieve houdingen of adviseer om rust tussendoor te nemen. De pauzeknop is in de buurt!

Voor mij is tekenen heel rustgevend en dat maakt het uittekenen van de lessen in een boekje extra waardevol voor mij. Ik heb inmiddels al 4 boekjes volgetekend.

De yoga begin ik altijd met een kort moment van rust om even bij je zelf te komen. Meestal zittend maar dat kan ook liggend. De aandacht bij je zelf brengen, de ademhaling observeren en aanwezig zijn.

Renée Stroo in downdog online yoga voor vijftigplussers

Mobiliseren en opwarmen

Aansluitend een aantal bewegingen om het lichaam een beetje op te warmen en/of om de gewrichten te mobiliseren.

Dan hangt het er verder vanaf of het een vinyasales wordt of een yinles of bijvoorbeeld een veerkrachtles zoals ik die ook wekelijks opneem voor het Sterk&Flexy yoga 50+ platform. De lengte van de les speelt ook mee natuurlijk.

Bij de yinlessen ligt de focus op het ontspannen van spieren en langzaam stimuleren van het bindweefsel. Je blijft wat langer in de houdingen en ik bereid meestal een serie voor die passend is vanwege het fysieke aspect bijvoorbeeld de focus op de heupen of twists, of met als thema de energiebanen (meridianen).

De dynamische lessen zoals een vinyasales bouw ik ook op vanuit bewegen dus na het opwarmen kom je steeds meer in beweging en in combinatie met de ademhaling in een flow. Zo schrijf ik de les ook uit met de zonnegroeten als uitgangspunt. En daarna steeds meer omlaag, staande houdingen, zittende houdingen, liggende houdingen en wat eindoefeningen om te rekken en ontspannen. Helemaal aan het einde shavasana. Liggen…

Renée Stroo yoga voor vijftigplussers lesontwerp

Iedereen is anders

Mijn veerkracht yoga lessen zijn meestal rustig qua tempo en bevatten vaak ook spierversterkende oefeningen en een wat langere eindontspanning.

Ook houd ik in mijn lessen voor vijftigplussers rekening met de intensiteit, zodat je voor jezelf dat ook aankunt passen. Ik vind het belangrijk om de mogelijkheid te bieden om voor houdingen te kiezen die wat meer uitdagend zijn maar die ook veilig en comfortabel kunnen zijn. Balanshoudingen zijn ook favoriet om te helpen de stabiliteit te verbeteren en te behouden naarmate je ouder wordt.

Wat ik niet opschrijf maar altijd uitdraag en ook vaak uitspreek is dat we van binnen allemaal net zo verschillend zijn als van buiten. Geen enkele houding is goed voor iedereen. Geen dag is hetzelfde ook niet voor je lichaam, luister naar je lichaam en respecteer de grenzen van het moment.

Sterk & Flexy yoga 50+

Stijf, stram, niet meer zo soepel, beetje vermoeid en je wil wel graag wat meer bewegen en meer ontspanning en dus sterkere spieren!

Word ook lid van het platform: Sterk & Flexy yoga voor vijftigplussers

Yoga en krachttraining!

Veerkrachtyoga!
GRATIS

in 3 kwartier weer soepel en uitgerust!

Check je mail en leg je matje klaar!

Pin It on Pinterest