fbpx

Hoe is het met je adem?

Een onrustige ademhaling, snel en te kort zorgt voor een gejaagd gevoel. En! Als je gestressed bent of druk ervaart ga je onrustig ademhalen en je daardoor nog meer opgejaagd voelen.
Je lichaam ademt vanzelf maar kan door allerlei mechanismen een voor jou slechte manier van ademhalen hebben ontwikkeld. Dit zorgt er dan weer voor dat het jou niet gaat lukken om lekker uit te rusten en te ontspannen.

Weet jij eigenlijk wel hoe het met jouw ademhaling gaat?

Ik vind dat zelf ook best lastig om te voelen hoor. En ik schreef er al eerder over en probeer het echt af en toe gedurende de dag; me even bewust worden van mijn ademhaling.

 Echt even voelen hoe het met mijn ademhaling is.

Slechte ademhaling door werkstress

Invloed of vanzelf?

Wat ik fijn vind is bijvoorbeeld om even te gaan zitten, rechtop niet tegen een leuning maar moeiteloos met een rechte rug. En dan alleen maar voelen hoe mijn lichaam vanzelf ademhaalt zonder er actief iets aan te veranderen!

Want de ademhaling gaat inderdaad vanzelf. Maar! We kunnen er ook invloed op uit oefenen! Dus je ademhaling gaat te snel als je gestressed bent wat zorgt voor nog meer onrust maar andersom; als je sneller gaat ademhalen in rustpositie ga je je ook onrustiger voelen! Het is het mechanisme van ons systeem, een snelle ademhaling is eigenlijk ter voorbereiding op bijvoorbeeld vechten met de beer of vluchten voor de leeuw.

Of ten gevolge van een sprintje naar de trein. Maar dan herstel je weer! Dat is althans de bedoeling.

Als je niet meer herstelt blijft je ademhaling in de paraat stand. En dat is niet goed voor je systeem.

Door bewust in rust te ademen oefen je invloed uit op je ademhaling.

Renée Stroo mediteren

Gewoon doen

Door even pauze te nemen en bewust je ademhaling waar te nemen gedurende een paar minuten kan je je ademhaling zonder er iets voor te doen wat kalmeren.

Als je het heel hard gaat proberen lukt het juist niet. Want die wilskracht komt weer vanuit alertheid en dat staat dan weer ontspannen in de weg. Dus laat je lichaam vanzelf ademhalen. Een paar minuten. Volg met je aandacht de beweging die de ademhaling in je lichaam maakt en alleen maar dat Elke keer als je gedachten afdwalen breng je met vriendelijkheid voor je zelf de aandacht weer terug naar het ritme van je adem. Gedachten zeker als het piekeren betreft of werk of een herinnering aan een minder fijn gesprek, zorgen automatisch weer voor een snellere ademhaling.

 

Misschien vind je dit in het begin wat lastig. Maar ga het gewoon af en toe eens proberen. Na de intentie volgt vanzelf het doen…

inhale, exhale, repeat

Veerkrachtyoga!
GRATIS

in 3 kwartier weer soepel en uitgerust!

Check je mail en leg je matje klaar!

Pin It on Pinterest